Ορθοδοντικοί Μηχανισμοί

Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται κατά την ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι κινητοί μηχανισμοί, όταν το παιδί μπορεί να τους βγάλει μόνο του από το στόμα ή ακίνητοι, όταν μένουν σταθεροί στα δόντια κατά την θεραπεία και αφαιρούνται μόνο από τον ορθοδοντικό. Μία ενόχληση μικρού βαθμού θεωρείται φυσιολογική και είναι αναμενόμενη κατά τα πρώτα 24ωρα μετά την τοποθέτηση των καινούργιων ορθοδοντικών μηχανισμών.

Ακίνητοι μηχανισμοί

Ελαστικοί δακτύλιοι, ελαστικές αλυσίδες ή ειδικά ελατήρια, τα οποία τοποθετoύνται σε συνδυασμό με τα τόξα, που συνδέουν τα μεταλλικά ή τα κεραμικά άγκιστρα, προκαλούν μετακίνηση ακριβείας στα δόντια προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ηλικία και έχουν απόλυτη ένδειξη, οποτεδήποτε είναι απαραίτητη η μετακίνηση ακριβείας ορισμένων ή όλων των δοντιών.

Μηχανισμοί διεύρυνσης

Eίναι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για αλλαγή του σχήματος των οδοντικών τόξων. Περιλαμβάνουν κινητές πλάκες διεύρυνσης που πρέπει να είναι στο στόμα μέρα και νύχτα και ακίνητους μηχανισμούς διεύρυνσης που είναι διαρκώς προσκολλημένοι στα δόντια.

Λειτουργικά μηχανήματα (π.χ. μασελάκι)

Eίναι κινητοί ή ακίνητοι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση σκελετικών προβλημάτων σε περίπτωση που ο ορθοδοντικός επιδιώκει καθοδήγηση, διέγερση ή και αναστολή της αύξησης των γνάθων. Ενδείκνυνται σε μικρά παιδιά, αλλά κυρίως στην προεφηβική και εφηβική ηλικία. Τα κινητά λειτουργικά μηχανήματα χρησιμοποιούνται τη νύχτα και μερικές ώρες της ημέρας ενώ τα ακίνητα, επειδή είναι σταθερά προσαρμοσμένα στα δόντια, δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το παιδί.

Το πλεονέκτημα των κινητών μηχανισμών έναντι των ακινήτων είναι ότι καθαρίζονται ευκολότερα και μπορεί να αφαιρεθούν για πιο άνετη μάσηση. Το γεγονός όμως ότι αφαιρούνται κατά βούληση, αποτελεί σε μη συνεργάσιμα παιδιά σοβαρό μειονέκτημα.

Εξωστοματικά μηχανήματα

Αυτά στηρίζονται με ελαστικούς ιμάντες στον αυχένα ή στο κεφάλι και χρησιμοποιούνται, είτε σε ορθοδοντικά προβλήματα, εξασφαλίζοντας στα δόντια τον χώρο που λείπει, είτε σε σκελετικά προβλήματα επιτυγχάνοντας προτροπή ή αναστολή της αύξησης των γνάθων.

Invisalign

Το Ιnvisalign σας χαρίζει ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο χωρίς οι περισσότεροι άνθρωποι να καταλαβαίνουν ότι βρίσκεστε σε θεραπεία αφού οι διαφανείς νάρθηκες δε φαίνονται και περνούν πρακτικά απαρατήρητοι. Γι' αυτό ξεκινήστε, σήμερα κιόλας, να μαθαίνετε πώς μπορείτε να αποκτήσετε το χαμόγελο που πάντα ονειρευόσασταν και πόσο εύκολα μπορείτε να εντάξετε το Invisalign στη ζωή σας.

Γλωσσική Ορθοδοντική

Μια επαναστατική μέθοδος με «αόρατους» μηχανισμούς μπορεί να θεραπεύσει ορθοδοντικά προβλήματα κυρίως σε ενήλικες. Γλωσσική ορθοδοντική είναι εκείνη η τεχνική στην οποία τοποθετούνται "σιδεράκια" στην γλωσσική πλευρά των δοντιών.

Η μέθοδος αυτή επινοήθηκε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας '70 και τελειοποιήθηκε στο πέρασμα του χρόνου. Σήμερα η τεχνική αυτή είναι προσιτή στην Ελλάδα από εξειδικευμένους Ορθοδοντικούς. Ο τρόπος τοποθέτησής των μηχανημάτων διαφέρει από την γνωστή Ορθοδοντική καθώς επιβάλλεται η συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια στο εξωτερικό. Σχεδόν όλα τα ορθοδοντικά προβλήματα μπορούν να θεραπευθούν με αυτή τη τεχνική. Βασικό πλεονέκτημα της γλωσσικής ορθοδοντικής, είναι το ότι είναι "αόρατα".

Μειονεκτήματα της τεχνικής είναι ότι ο ασθενής πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος και πολύ συνεργάσιμος κατά την διάρκεια της θεραπείας. Επίσης να διατηρεί άριστη στοματική υγιεινή. Τέλος, απαιτείται ένα διάστημα μιας ή δυο εβδομάδων προσαρμογής του ασθενούς στο νέο παροδικό στοματικό περιβάλλον όσο αφορά την ομιλία και τη στοματική υγιεινή. Η τεχνική αυτή απευθύνεται κυρίως στους ενήλικες αλλά και σε επιλεγμένες περιπτώσεις εφήβων.

Επικοινωνία

Περικλέους 6 & Διομήδους,
Μαρούσι, 151 22, Αθήνα

(πλησίον του ηλεκτρικού σταθμού Μαρούσι)

Τηλ: +30 210 8067130
Τηλ/Fax: +30 210 6128059
email: drdouma@greatsmiles.gr

Ραντεβού
Κατόπιν Τηλ. Επικοινωνίας

FAQs

Πριν & Μετά