Αντιμετώπιση Προβλημάτων

Τα παρακάτω ορθοδοντικά επείγοντα και η αντιμετώπισή τους αναφέρονται από το λιγότερο στο περισσότερο σοβαρό. Μόνο τα περισσότερο σοβαρά επείγοντα μπορεί να απαιτούν την άμεση προσοχή ενός ορθοδοντικού. Η πλειονότητα αυτών αντιμετωπίζεται εύκολα σε μια επίσκεψη στον ορθοδοντικό.

  • Παγίδευση τροφής ανάμεσα στα δόντια

    Αυτό δεν πρόκειται επί της ουσίας για επείγον, αλλά μπορεί να προκαλεί δυσανεξία και να είναι ενοχλητικό για τον ορθοδοντικό ασθενή. Διορθώνεται εύκολα με τη χρήση οδοντικού νήματος. Κάντε ένα κόμπο στη μέση του νήματος για να διευκολύνετε την απομάκρυνση των τροφών ή χρησιμοποιείστε ένα μεσοδόντιο βουρτσάκι ή οδοντογλυφίδα.

  • Απόσπαση των προσδέσεων

    Μικροί ελαστικοί δακτύλιοι ή λεπτά σύρματα, γνωστά ως προσδέσεις κρατούν το σύρμα στο ορθοδοντικό άγκιστρο. Εάν μια ελαστική πρόσδεση βγει είναι δυνατόν να μπει στη θέση της με μια αποστειρωμένη λαβίδα. Εάν η πρόσδεση χαλαρώσει, απλά χαλαρώστε τη με μια αποστειρωμένη λαβίδα. Εάν η πρόσδεση προεξέχει προς το χείλος, αλλά δεν είναι χαλαρή μπορεί να επανέλθει στη θέση της με ένα q-tip ή με μια γόμα για να εξαλειφθεί ο ερεθισμός.
    Φυσικά όταν μια πρόσδεση βγει ή σπάσει, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες. Να εξετάζετε προσεκτικά όλες τις προσδέσεις. Ελλείπουσες ή σπασμένες προσδέσεις πρέπει να γίνονται αντιληπτές από τον γονέα του ασθενούς, ο οποίος πρέπει να ειδοποιεί τον ορθοδοντικό.
    Εάν μια ελαστική ή συρμάτινη πρόσδεση χαθεί, ειδοποιείστε τον ορθοδοντικό ο οποίος θα σας συμβουλεύσει πότε θα τον επισκεφτείτε.

  • Δυσανεξία

    Είναι φυσιολογικό για έναν ασθενή να αισθάνεται δυσανεξία για μια ή δύο μέρες μετά τη ρύθμιση των συρμάτων. Όμως αυτό μπορεί να κάνει δύσκολή τη μάσηση. Διαβεβαιώστε τον ασθενή ότι η δυσανεξία είναι φυσιολογική και προσωρινή. Λήψη μαλακής τροφής και πλύσεις του στόματος με θερμό αλατόνερο βελτιώνουν την κατάσταση.

  • Έλκη του στόματος

    Κάποιοι ασθενείς είναι ευάλωτοι σε επεισόδια ελκών στο στόμα. Ενώ τα σιδεράκια δεν τα προκαλούν μπορεί να επιταχύνονται ή να επιτείνονται από έναν ερεθισμό από αυτά. Μία ή περισσότερες περιοχές εξέλκωσης των παρειών, των χειλέων ή της γλώσσας μπορεί να εμφανιστούν. Αυτό δεν είναι επείγον, αλλά μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο για τον ασθενή. Άμεση ανακούφιση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής μικρής ποσότητας τοπικού αναισθητικού (Orabase, Ora-Gel) απευθείας επάνω στην εξελκωμένη επιφάνεια με τη χρήση τολυπίου βάμβακος. Καθοδηγείστε τον ασθενή για επανεφαρμογή εάν χρειαστεί.

  • Ερεθισμός χειλέων και παρειών

    Μερικές φορές τα νέα σιδεράκια μπορεί να είναι ερεθιστικά για το στόμα, ειδικά όταν ο ασθενής τρώει. Μια μικρή ποσότητα κεριού δημιουργεί έναν εξαιρετικό φραγμό ανάμεσα στο στόμα και το μέταλλο. Πάρτε μια μικρή ποσότητα κεριού και δημιουργείστε μια μικρή μπάλα μεγέθους μπιζελιού. Τοποθετείστε το κερί πάνω από την περιοχή που προκαλεί τον ερεθισμό. Τότε ο ασθενής θα μπορεί να τρώει πιο άνετα. Ενημερώστε τον ασθενή πως, αν κατά λάθος καταπιεί το κερί, δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί αυτό είναι αβλαβές.

  • Σύρμα που προεξέχει

    Περιστασιακά, το πέρας ενός σύρματος μπορεί να προεξέχει και να ερεθίζει το στόμα του ασθενούς. Χρησιμοποιείστε ένα Q-tip ή μια γομολάστιχα ώστε να πιέσετε το σύρμα προς τα δόντια. Εάν το σύρμα δεν μπορεί να μετακινηθεί σε μια άνετη θέση καλύψτε το με ένα τεμάχιο κεριού (βλ. ερεθισμός χειλέων ή παρειών για οδηγίες εφαρμογής κεριού). Ο γονιός/ασθενής θα χρειαστεί να ενημερώσει τον ορθοδοντικό για το πρόβλημα.
    Στην περίπτωση που το σύρμα είναι υπερβολικά ενοχλητικό και ο ασθενής δεν μπορεί να επισκεφθεί τον ορθοδοντικό σχετικά σύντομα, μπορείτε σαν τελευταία λύση να κόψετε στο σημείο αυτό το σύρμα. Μειώστε την πιθανότητα να καταπιεί ο ασθενής το κομμένο κομμάτι σύρματος χρησιμοποιώντας διπλωμένο ύφασμα ή γάζα γύρω από την περιοχή. Χρησιμοποιείστε ένα κοφτερό κόφτη και κόψτε το προεξέχον σύρμα. Κερί μπορεί να είναι ακόμη απαραίτητο για να ανακουφιστεί η ερεθισμένη περιοχή.

  • Χαλαρά Άγκιστρα, Σύρματα ή Δακτύλιοι

    Εάν τα σιδεράκια έχουν χαλαρώσει κατά κάποιο τρόπο ο γονιός πρέπει να ειδοποιείται και πρέπει να καλέσουν τον ορθοδοντικό να καθορίσει τα απαραίτητα επόμενα βήματα.
    Άγκιστρα είναι τα τμήματα που συγκολλώνται στα δόντια. Γενικά τοποθετούνται στο κέντρο κάθε δοντιού. Τα άγκιστρα μπορεί να μετακινηθούν εάν ο ασθενής φάει ή δαγκώσει κάτι σκληρό. Οι ορθοδοντικοί ασθενείς καλούνται να αποφεύγουν αυτές τις τροφές. (Ενθαρρύνετε όλους τους ασθενείς, ειδικά τους ορθοδοντικούς, να φορούν προστατευτικούς νάρθηκες κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών.) Εάν το άγκιστρο είναι σε έκκεντρη θέση, αυτό μπορεί να οφείλεται σε αποτυχία της συγκόλληση. Καλέστε το γονέα και συστήστε άμεση ειδοποίηση του ορθοδοντικού, ο οποίος θα καθορίσει τα βήματα δράσης.
    Εάν το χαλαρό άγκιστρο έχει περιστραφεί στο σύρμα και προεξέχει και ο ασθενής δεν μπορεί να μεταφερθεί άμεσα στον ορθοδοντικό μπορείτε να κάνετε μια προσωρινή επιδιόρθωση για να απαλύνετε τη δυσανεξία και να αποτρέψετε περεταίρω βλάβη. Φροντίστε όμως να αποφύγετε κατάποση του αγκίστρου ή άλλο τραυματισμό.
    Για να τοποθετήσετε το άγκιστρο πίσω στη θέση του, χρησιμοποιείστε αποστειρωμένο τσιμπιδάκι για να το γλιστρήσετε κατά μήκος του σύρματος μέχρι να βρεθεί μεταξύ δύο δοντιών. Περιστρέψετε το άγκιστρο στην ορθή θέση, και μετά σύρετέ το πίσω στο κέντρο το δοντιού.

  • Κατάποση Τμήματος της Κατασκευής

    Αυτό είναι σπάνιο σύμβαν, αλλά όταν συμβεί, δικαιολογημένα είναι ανησυχητικό για τον ασθενή. Ενθαρρύνετε τον ασθενή να παραμείνει ψύχραιμος. Εάν ο ασθενής βήχει υπερβολικά ή έχει δύσπνοια το κομμάτι μπορεί να έχει εισέλθει στο αναπνευστικό.
    Εάν το κομμάτι είναι ορατό, μπορείτε προσεκτικά να επιχειρήσετε να το απομακρύνετε. Μην επιχειρήσετε τίποτα όμως εάν πρόκειται να βλάψετε περισσότερο. Εάν είναι δυνατό κάτω από τις συνθήκες, εξετάστε τα σιδεράκια του ασθενούς για προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από το απολεσθέν κομμάτι, όπως χαλαρότητα ή ερεθισμός, και αντιμετωπίστε το όπως περιγράφεται παραπάνω.
    Εάν το κομμάτι δεν είναι ορατό και πιστεύετε ότι μπορεί να έχει εισέλθει στο αναπνευστικό, ειδοποιείστε το γονιό και το ορθοδοντικό αμέσως.

Επικοινωνία

Περικλέους 6 & Διομήδους,
Μαρούσι, 151 22, Αθήνα

(πλησίον του ηλεκτρικού σταθμού Μαρούσι)

Τηλ: +30 210 8067130
Τηλ/Fax: +30 210 6128059
email: drdouma@greatsmiles.gr

Ραντεβού
Κατόπιν Τηλ. Επικοινωνίας

FAQs

Πριν & Μετά